Alle informatie over zonnepanelenHet zonlicht in Nederland is prima geschikt om stroom op te wekken. Zonnepanelen zijn duurzaam, schoon en betrouwbaar. Zonnepanelen maken geen geluid en vergen nauwelijks onderhoud.

 

Een helder en duidelijk antwoord. Dat is wat u van ons kunt verwachten

Lees hier alles over zonnepanelen, hoe het werkt, wat de prijs is, hoe het geïnstalleerd wordt en wat het rendement is.

Wat is zonnestroom (PV)?
Zonnestroom is elektriciteit uit zonlicht. Zonnestroom wordt ook wel ‘PV’ genoemd, van het Engelse ‘PhotoVoltaic’. Deze stroom kan worden gebruikt om lampen te laten branden, de ijskast koud te houden, televisie te kijken etc. Kortom: het is dezelfde stroom die bij u uit het stopcontact komt. Deze vorm van zonne-energie staat naast thermische zonne-energie: hierbij wordt de warmte van de zon gebruikt om bijvoorbeeld water te verwarmen. Een zonneboiler levert thermische energie.

Wat is een zonnestroominstallatie?
Een zonnestroom installatie zet zonlicht om in elektrische stroom. De belangrijkste componenten waar een zonnestroom-installatie uit bestaat zijn:
 een aantal zonnepanelen en
 een omvormer.
 Daarnaast is er materiaal nodig om de zonnepanelen op uw dak te bevestigen (meestal aluminium rails) en zijn er kabels nodig om de panelen met de omvormer te verbinden en de omvormer met de meterkast. In de meterkast wordt er een extra vrije groep 16A aangebracht waarop het systeem wordt aangesloten.

Wat is een zonnepaneel?
Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen, die naast elkaar in een weerbestendig frame worden geplaatst. Zonnecelle worden gemaakt van silicium. De grondstof van silicium is zand en dat is in overvloedige hoeveelheden aanwezig op aarde. Het meest gebruikte type zand heet ‘polykristallijn silicium’. Panelen die hiervan zijn gemaakt zijn blauw van kleur. De momokristallijn panelen hebben vaak een donkere kleur.

Wat is een omvormer?
Een omvormer zet de gelijkspanning die een zonnepaneel levert om in 220-230V wisselspanning die gebruikt kan worden door de elektrische apparaten bij u in huis. Wij verkopen omvormers van de merken SMA, KOSTAL en Mastervolt.

Wanneer de stroom van het net uitvalt nemen mijn zonnepanelen het dan over?
Nee, de zonnestroom installaties zijn zogenoemde netgekoppelde systemen waarbij de opgewekte stroom van de zonnepanelen terug wordt geleverd aan het net. Er zijn installaties waarbij de zonne-energie wordt opgeslagen in accu’s. Deze installaties zijn duurder, de accu’s gaan maar een beperkte tijd mee en zijn niet gunstig voor het milieu. Dit soort installaties zijn wel ideaal voor afgelegen vakantiewoningen.

Wat is het verschil tussen Watt (W) en WattPiek (Wp)?
Watt is een eenheid van vermogen. Nu hangt bij een zonnepaneel het geleverde vermogen af van de hoeveelheid zon die er op valt. Daarom is door de fabrikanten onderling afgesproken dat ze aan elk paneel een getal toekennen dat aangeeft welk vermogen dat paneel onder ideale (laboratorium) omstandigheden levert. Dit getal is het aantal Wattpiek. Een paneel van 100 Wattpiek (100 Wp) levert dus onder ideale omstandigheden 100 W. Rekent u op uw dak op 90% van het wattpiek-getal als uw panelen tussen zuidoost en zuidwest zijn gericht onder een hoek van tussen de 15 en 35 graden met de horizon.

Is er ook elektriciteit als de zon niet schijnt?
Ja, een zonnepaneel werkt ook bij diffuus licht. Diffuus licht is zonlicht dat de aarde niet direct bereikt, bijvoorbeeld wanneer het bewolkt is, maar wordt geabsorbeerd en weerspiegeld door de atmosfeer. De elektriciteitsopbrengst is het hoogst bij helder weer.

Waar worden de zonnepanelen en omvormer geplaatst?
De zonnepanelen worden op uw dak geplaatst. De omvormer wordt bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen geplaatst (ivm elektrische verliezen), maar kan in bepaalde gevallen ook in de meterkast worden geplaatst.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om mijn totale energiebehoefte te voorzien?
Eén zonnepaneel van 240 Wp produceert 216 kWh per jaar. Als u 3500 kWh per jaar verbruikt, zou u dus 16 zonnepanelen van 240 Wp nodig hebben.

Hoe veilig is een zonnestroomsysteem?
Heel veilig, mits het op de juiste manier is geïnstalleerd. Wij dragen zorg voor een correcte en veilige installatie.

Hoelang gaan zonnepanelen mee?
Dat weet niemand, maar het is wel erg lang. Men rekent op minimaal 30 jaar voor de panelen en 15 jaar voor de omvormers.

Werken zonnepanelen als het vriest?
Als er zon op de panelen valt en ze zijn niet besneeuwd of berijpt, dan doen ze keurig hun werk.

Kan de bliksem in mijn zonnepanelen slaan?
Bliksem kan overal in slaan. Zonnepanelen zijn overigens geen bliksemafleiders. Er zijn gevallen bekend waarbij omvormers defect raakten bij blikseminslag vlakbij de installatie.

Is er in Nederland genoeg zon?
Allereerst: zonnepanelen werken op basis van licht. Dus zelfs op een bewolkte dag genereren uw panelen elektriciteit. 
Omgerekend per vierkante meter levert de zon 1.000 kWh per jaar. Daarvan kan 15%-20% direct worden omgezet in elektriciteit. Op daken van woningen en gebouwen is genoeg ruimte voor een grote bijdrage aan onze elektriciteitsvoorziening met zonnestroom.

Waar gaat de elektriciteit die ik opwek naartoe?
In principe verbruikt u de elektriciteit die u oplevert zelf. Op het moment dat u meer elektriciteit opwekt dan u verbruikt, dan wordt het teveel aan elektriciteit aan het elektriciteitsnetwerk geleverd. Daarmee is zonnestroom zeer efficiënt: immers alle elektriciteit die u opwekt (ook bijvoorbeeld tijdens uw vakantie) wordt nuttig gebruikt!

Ik heb gehoord dat er binnenkort panelen op de markt komen met een beter rendement, kan ik niet beter wachten met de aanschaf?
Ja het klopt dat zonnepanelen steeds beter worden, maar die ontwikkelingen gaan langzaam. Zonnepanelen zijn er al meer dan 30 jaar! Daar komt bij dat de panelen die een hoger rendement hebben, ook duurder zijn, dus per saldo maakt het niet zoveel uit. Over een langere periode, zeg 10 jaar, is het natuurlijk wel zo dat je een kleiner oppervlak nodig hebt om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

Als ik elektriciteit aan het elektriciteitsnetwerk teruglever, verdien ik daar dan aan?
Ja. De elektriciteit die u tot een maximum van 5000kWh per jaar teruglevert, wordt “gesaldeerd”. Dat wil zeggen; afgetrokken van de elektriciteit de u verbruikt. Dit is bij wet geregeld.
Stel u gebruikt per jaar 3.500 kWh en u levert 1000kWh per jaar aan het elektriciteitsnet terug, dan hoeft u slechts 2.500kWh te betalen aan uw elektriciteitsmaatschappij. U krijgt dus voor de door de zon geproduceerde elektriciteit evenveel als u betaalt voor de elektriciteit die u verbruikt.
 Produceert u meer dan 5000kWh, dan krijgt u over het meerdere een terugleververgoeding. Die terugleververgoeding is afhankelijk van de elektriciteitsmaatschappij waar u klant bent. Solarstream Nederland werkt samen met Greenchoice, de grootste duurzame stroom leverancier van Nederland. Bent u klant bij Greenchoice, dan krijgt u 0,5 eurocent per kWh korting op de elektriciteit die u van Greenchoice afneemt en mag u onbeperkt salderen.

Kan ik de installatie ook zelf doen?
Ja dit is mogelijk. Wij hebben een stappenplan voor u voor het zelf installeren van de panelen. Als u geïnteresseerd bent in deze optie, kunt u dat aangeven bij de offerte aanvraag. Het aansluiten van systemen met een vermogen vanaf 600 Wp moet wel worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Heb ik een vergunning nodig?
Per 1 januari 2003 mogen zonnepanelen zonder vergunning worden geplaatst, aanvragen van een bouwvergunning bij de gemeente is niet meer nodig. Uitzondering hierop zijn woningen die als zijn aangemerkt en woningen die deel uitmaken van een beschermd stads- of dorpsgezicht of als het een monumentaal pand is.

Hoe weet ik wat mijn zonnepanelen opbrengen?
Op de omvormer kunt u aflezen wat het systeem opwekt. Wij leveren ook draadloze monitoring systemen waarop u informatie over de zonnepanelen kunt aflezen.

Offerte Zonne energie installatie

4greenenergy2 4solar energy 2 Energielabel -voor-panden Gratis zonnepanelen Groengas PV HrWooncomfort Met de Zon Warmtepomp 4GE2 PV Platen 4 solarenergy 2 PV panelen biobrandstoffen Photo voltage Re-source Solar SDE 2012 SDE+ Solar-Log Monitioring NIEUWE SUBSIDIEPOT ZONNE-ENERGIE ZAL WEDEROM BINNE Zon energie installatie PV installatie aardwarmte achtergrond biogas goedkoopste zonne-energie installatie biogas advies groenestroom Photo voltage panelen biogas-international ch4 foto voltage groene stroom solar cellen garanties Warmtepomp goedkoopste zonnepanelen alex-wittendorp photovoltage groene energie historie kyoto-protocol links biogas auto monitoring natuurstroom zonenergie nieuws omvormers SMA Monitoring snelle-ontwikkeling zonnepanelen solar energie Zonnepanelen kopen solar installatie zonnecellen subsidie groengas subsidies wattpiek zonne-energie solar panelen zonne-energie algemeen systeemkeuze installatie zonnepanelen opbouw PV-installatie Montagesystemen Architecten soorten zonnepanelen aannemers inventor omvormer Monitoring en bewaking particulieren Zonnepanelen/PV cellen complete zonnepanelen systeem Financiering van uw zonnepanelen zonne-enerie zakelijk hoe werken zonnepanelen onderhoud van zonnepanelen Zonnepanelen prijs subsidie op zonnepanelen Solar Boulevard Fiscaal voordeel op PV installatie Sanyo HIT Technologie projectbemiddeling Solar-Log Monitoring bedrijven zonnepanelen prijs PV Prive overheid zonnepanelen voor agrariers partnership installateurs zonnepanelen verzekeren Mastervolt omvormers Dakdekkers producten zonnepanelen installatie Totaaloplossing Warmtepomp zonnepanelen Energielabel Canadian Solar Senersun Yingli Solar Aardwarmte Sanyo /Parasonic zonnepanelen Omvormers | Inventor SMA omvormers KOSTAL omvormers Zonnepanelen Rendement SolarNRG montage Gesloten bronsysteem Lorenz Montagesystemen