Soorten panelen
De officiële naam voor een zonnecel is fotovoltaïsche cel, vaak afgekort tot PV-paneel ( van het engels Photo-Voltaic). ‘Foto’ betekent licht, en met ‘volt’ meet je de kracht van elektriciteit. In het paneel wordt onder invloed van licht elektriciteit opgewekt. De eerste generatie van zonnepanelen maakt gebruikt van twee platen silicium. Deze hebben de fijne eigenschap dat er een stroompje tussen gaat lopen als er licht op valt. Die stroom wordt atfgetapt en het elektriciteitsnet opgestuurd.
In die eerste generatie onderscheiden we drie typen zonnecellen: monokristallijn, polykristallijn en amorf.

Monokristallijne cellen
Voor de fabricatie van monokristallijne siliciumcellen wordt zeer zuiver halfgeleidermateriaal gebruikt: uit een siliciumsmelt worden staven getrokken die uit één groot kristal (een monokristal) bestaan. Deze worden aansluitend in dunne schijven gezaagd. Deze productiewijze garandeert relatief hoge celrendementen, maar zegt nog niets over de efficiëntie van een paneel. Monokristallijn materiaal kwam oorspronkelijk uitsluitend uit de chipsproductie.

Polykristallijne cellen
De vervaardiging van polykristallijne cellen is voordeliger. Hierbij wordt vloeibaar silicium in blokken gegoten, die daarna in schijven gezaagd worden. Bij de stolling van het materiaal vormen zich kristalstructuren van verschillende grootten, waarbij aan de grensvlakten defecten optreden. Door deze kristaldefecten is het rendement van de zonnecel lager. Maar anders dan bij monokristallijn materiaal kunnen van polykristallen rechthoekige zonnecellen gemaakt worden. Dit geeft een betere benutting van het paneeloppervlak en zo wordt het rendementsverlies vaak weer goedgemaakt.

Dunnelaagcellen
Amorf zonnepanelen zijn het goedkoopst, maar hebben het laagste rendement. We spreken van amorf panelen als er op glas of een ander substraatmateriaal een fotovoltaïsche actieve laag wordt afgezet. Dit wordt ook dunnelaagcellen genoemd. De laagdiktes bedragen minder dan 1 µm (ter vergelijking: dikte van een menselijk haar is 50-100 µm). Door de geringere materiaalkosten zijn de productiekosten al lager. Toch ligt het rendement bij deze panelen nog ver onder dat van de kristallijne soorten.

Sindsdien zijn is er al een nieuwere soort op de markt:
CIGS (Copper indium gallium selenide) is een 'nieuw' halfgeleidermateriaal voor de productie van zonnecellen dat bestaat uit koper, indium, gallium, en selenium. Deze technologie belooft vooral hoge rendementen. Zonnepanelen die perfect passen wanneer de zonnepanelen ook mooi moeten zijn.
De productie van zonnepanelen met behulp van minimum hoeveelheden energie en grond stoffen wordt aangeduid als "dunne-film technologie". In plaats van afzonderlijke cellen als de basis voor de module, wordt een ultra dunne fotovoltaïsche laag toegepast op een substraat.

CIGS zonnepanelen zijn vervaardigd op geautomatiseerde productielijnen in "Solar Valley" in Bitterfeld-Wolfen, Duitsland. De CIGS laag wordt toegepast op een molybdeen-bekleed glas substraat. De dunne-film cellen zijn gedefinieerd en door fijne patronen lijnen op het glas-substraat in serie geschakeld. In combinatie met een transparante zinkoxide laag produceren de cellen een fotovoltaïsche effect wanneer blootgesteld aan de zon.

Die CIGS zijn te verkrijgen in buisjesvorm (Sunhunter) of in paneelvorm (Q-smart)
Voordelen van CIGS zijn:
minder schaduwgevoelig
minder temperatuursgevoelig
volledig zwart

Om uw panelen het best te laten werken kan u ze best in het zuiden plaatsen in een hoek van 35°.
Ook het onderhoud is heel eenvoudig. Zonnepanelen gaan ongeveer 30 jaar mee. Wanneer u op een open vlakte woont worden uw panelen gekuist door de regen. Indien u in een bosrijk gebied woont, is het aangeraden om uw panelen om de 2 jaar te laten nakijken.Soorten panelen

Om in te spelen op de wens van de klanten zijn er voor verschillende daken ook verschillende panelen ontworpen die perfect bij een gebouw passen. We geven hieronder een aantal verschillende soorten panelen weer die bestaan.

Standaardpanelen

De meeste courante afmetingen van PV-panelen zijn 65-80 cm bij 130-160 cm. Het vermogen van deze panelen bedraagt dan ca. 120-130 Wp. Het gewicht van deze panelen ligt rond de 12 kg/m2. Andere afmetingen en vormen kunnen op bestelling gemaakt worden. Ook trapeziumvormen en driehoeken behoren tot de mogelijkheid.

De witte achtergrond in kunststof vormt tussen de donkerblauwe kristalijne cellen een regelmatig lijnraster van witte voegen dat het beeld van de panelen mede bepaald. Deze witte lijnen zijn nodig om de metalen strips van de voorkant van de ene cel naar de achterkant van de andere cel te plooien. Op aanvraag kan men bijvoorbeeld ook een donkerblauw folie aanbrengen aan de achterkant. Ook zwart gecoate kaders in plaats van metaalkleurige is mogelijk.

PV-panelen met achtercontactcellen

Achtercontactcellen kunnen tegen elkaar gekleefd worden zonder toevoegen van de standaardpanelen. Bij een nieuwe achtercontactcel worden alle verbindingen tussen de cellen aan de buitenzijde gemaakt, zodat tussenvoegen overbodig zijn. Dit resulteert in een egaal donkerblauw paneel.

Kaderloze panelen

PV-panelen zonder een aluminium frame rondom. Deze panelen kunnen net zoals glas worden aangebracht in montageprofielen op daken of op gevels. Voor de integratie tussen leien op tegelpannen worden langwerpige stroken zonder kader gebruikt, op maat van de dakbedekking.

Semitransparante PV-panelen

Als ook de achterzijde van de panelen in glas is uitgevoerd dan spreken we van semitransparante PV-panelen. Door de cellen iets verder uit elkaar te plaatsen laat het zonnepaneel nog wat licht door. Deze panelen kunnen op maat worden gemaakt, waardoor men zelf kan bepalen hoeveel licht het paneel door moet laten.

Dunne film panelen

Deze panelen kunnen diverse vormen aannemen afhankelijk van het materiaal waarop de dunne film is aangebracht:
- Stijve PV-panelen: dit zijn glasvlakken met dunnen film PV, al dan niet met kader. De kleur in donkerbruin tot donkerpaars, het oppervlak is egaal zonder dat er zichtbare metalen contacten aanwezig zijn.
- Metalen banen met amorfe PV film

In een dunne film paneel zijn de verbindingen tussen de aparte zonnecellen bijna onzichtbaar. Het lijkt te bestaan uit slechts 1 grote PV-cel. Het is mogelijk om over deze panelen te lopen zonder schade aan de panelen toe te brengen. Dit komt vooral omdat de panelen heel soepel zijn.

In het rapport zonne energie voor consumenten [5.040 KB] vind u uitgebreide informatie.

 

Offerte Zonne energie installatie

4greenenergy2 4solar energy 2 Energielabel -voor-panden Gratis zonnepanelen Groengas PV HrWooncomfort Met de Zon Warmtepomp 4GE2 PV Platen 4 solarenergy 2 PV panelen biobrandstoffen Photo voltage Re-source Solar SDE 2012 SDE+ Solar-Log Monitioring NIEUWE SUBSIDIEPOT ZONNE-ENERGIE ZAL WEDEROM BINNE Zon energie installatie PV installatie aardwarmte achtergrond biogas goedkoopste zonne-energie installatie biogas advies groenestroom Photo voltage panelen biogas-international ch4 foto voltage groene stroom solar cellen garanties Warmtepomp goedkoopste zonnepanelen alex-wittendorp photovoltage groene energie historie kyoto-protocol links biogas auto monitoring natuurstroom zonenergie nieuws omvormers SMA Monitoring snelle-ontwikkeling zonnepanelen solar energie Zonnepanelen kopen solar installatie zonnecellen subsidie groengas subsidies wattpiek zonne-energie solar panelen zonne-energie algemeen systeemkeuze installatie zonnepanelen opbouw PV-installatie Montagesystemen Architecten soorten zonnepanelen aannemers inventor omvormer Monitoring en bewaking particulieren Zonnepanelen/PV cellen complete zonnepanelen systeem Financiering van uw zonnepanelen zonne-enerie zakelijk hoe werken zonnepanelen onderhoud van zonnepanelen Zonnepanelen prijs subsidie op zonnepanelen Solar Boulevard Fiscaal voordeel op PV installatie Sanyo HIT Technologie projectbemiddeling Solar-Log Monitoring bedrijven zonnepanelen prijs PV Prive overheid zonnepanelen voor agrariers partnership installateurs zonnepanelen verzekeren Mastervolt omvormers Dakdekkers producten zonnepanelen installatie Totaaloplossing Warmtepomp zonnepanelen Energielabel Canadian Solar Senersun Yingli Solar Aardwarmte Sanyo /Parasonic zonnepanelen Omvormers | Inventor SMA omvormers KOSTAL omvormers Zonnepanelen Rendement SolarNRG montage Gesloten bronsysteem Lorenz Montagesystemen